Barion Pixel

A mentális egészség és a testmasszázs közötti kapcsolat

A mentális egészség és a masszázs kapcsolatáról hoztam egy külföldi kutatást, amit lejjebb olvashattok, előtte néhány gondolatot összeszedtem a témában. Jómagam régóta járok masszázs kezelésekre és lelki segítőhöz is, hogy a belső működéseimben is támogatva legyek. 

De mit is csinál egy mentálhigiénés segítő és hogyan tud hatni egy segítő beszélgetés a testünkre is, illetve milyen hatással van a masszázsterápia a lelki elakadásainkra? 

Azt tapasztalom, hogy amikor a test megkapja a törődést, mert elfáradt a sok munkában, a napi teendőkben, kimerült a rengeteg stressztől, a sok sport lemerítette az energiáit, olyankor egy relaxáló, hosszú masszázs vagy egy intenzív sport-gyógymasszázs által újjá tud születni. Ilyenkor szó szerint lejjebb ereszkedik a váll és a lapocka környéke, kiegyenesedik a hát, a derék hajlékonyabb lesz, rugalmasabbá válik az egész test, szó szerint feltöltődik energiával. Egy ilyen “felturbózott” test pedig sokkal könnyedebben veszi a hétköznapi akadályokat és a lélek is töltődik. Már nem a fájdalom kerül a fókuszba, nem a testi problémákra figyelés viszi el az összpontosítást, sokkal inkább tud az ember önmagára és a belső működéseire figyelni. Mielőtt a tested jelez, fájdalmat érzel valahol, fontos, hogy figyelj rá, tartsd karban mozgással, egészséges táplálkozással és pl. masszázzsal. Ezek mind hatással vannak a mentális jóllétedre is. Amennyiben a lelki folyamataidban érzel zavart, nehézséget, elakadást, előbb-utóbb ki fog hatni a testedre is, ez oda-vissza működik és hat egymásra. Egy bonyolult élethelyzet, családi problémák, krízishelyzetek, párkapcsolati nehézségek, stb. mind stresszt hoznak a mindennapokba, mely hatással van a lelki folyamatainkra, önbecsülésünkre, és a testünk valahol, valamilyen formában jelezni fog. Derékfájás, nyaki merevség, spasztikus trapézizom, a lapockaemelő izom és a rotátor köpeny izmainak görcse, myalgiás csomók testszerte és még sorolhatnám. Ezek hátterében sokszor lelki okok fedezhetők fel. Nem vagy beteg, csak jelez valamit a tested. Itt jövök képbe én, mint mentálhigiénés segítő, aki egészséges emberek lelkével foglalkozik és mint masszőr, aki egyénre szabott masszázs terápiákkal oldom a feszültségeket. 

Tudatosítsd, hogy a mentális egészséged megőrzése ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészséged. A kettő együtt működik. Tedd őket a prioritási “listád” első helyére, amikor öngondoskodással foglalkozol. Ha jól van a tested, jól van a lelked, és fordítva. 

Ehhez hoztam nektek egy ausztrál cikket, amely az AMS Ltd., vagyis az Assosiation of massage therapiest Ltd. infografikája, amit lefordítottam nektek. (Itt találod az eredetit: https://www.amt.org.au)

Masszázs és mentális egészség

“Számos kutatás kimutatta, hogy a masszázsterápiával mélyreható javulás érhető el a kliensek hangulatában, különösképpen a szorongásoldó hatása révén. A masszázs mentális egészségre gyakorolt jótékony hatására vonatkozó bizonyítékok számos korcsoporton és különböző kondíciókon ívelnek át.

Depresszió

Egy 2010-ben a Journal of Clinical Psychiatry, lapban publikált metaanalízis szerint a masszázs hatásos a tünetek enyhítésében depresszióval kezelt betegeknél.

 

Szorongás és depresszió kezelése

A  masszázs legkiemelkedőbb hatása egy 2004-es masszázsterápiás kutatás szerint, a szorongás és depresszió tüneteinek enyhítése. Megfelelő számú kezeléssorozat hasonló léptékű pozitív hatást tudott elérni a pácienseknél, mint amit pszichoterápiával sikerült. Az erre vonatkozó tanulmány a Psychological Bulletin tudományos folyóiratban került publikálásra.

Depresszió rákos betegeknél

Jelentős számú bizonyíték halmozódott fel a masszázsterápia pozitív hatásaival kapcsolatban a rákos megbetegedések tüneteinek enyhítésében is. Egy, a Support Care Cancer folyóiratban publikált tanulmány szerint, a masszázsterápia hatékonyan csökkenti a depressziót a mellrákos betegeknél. Egy 2009-es összegző szemle is azt javasolta, hogy a masszázsterápia enyhíteni tud számos tünetet, többek között a fájdalmat, szorongást, hányingert, depressziót, haragot, stresszt és fáradtságot.

Menopauza

Egy, a Complementary Therapies in Medicine folyóiratban publikált, 87 hölgy bevonásával folytatott kísérlet sorozat arra az eredményre jutott, hogy a masszázs hatékony volt a menopauza pszichológiai tüneteinek enyhítésében.

Foglalkozásból adódó stressz

Egy 2015-ös intenzíves nővérek bevonásával végzett tanulmány bebizonyította, hogy a masszázs hatásos, nem invazív módja a stressz csökkentésének, támogatja a mentális egészséget és megelőzi a munkahelyen eltöltött minőségi idő csökkenését.

Anorexia és bulimia

A masszázs, aerobic gyakorlatok és a jóga javítani tudja az étkezési zavarokkal küzdő páciensek mentális és fizikai állapotát, egy 2014-es, a Disability and Rehabilitation folyóiratban publikált fizikoterápiás beavatkozásokat összegző szemle szerint.

Egy 2007-es mentális egészség és jó közérzet témájában végzett nemzeti felmérés szerint: 

  • 7,3 Millió 16 és 85 év közötti ausztrálnak volt mentális egészségi problémája valamikor az élete során.
  • Ötből egy (20% vagy 3,2 millió) embernek volt olyan mentális problémája, ami legalább 12 hónapig elhúzódott.
  • Ezenkívül volt 4,1 millió olyan ember, aki mentális problémákkal küzdött valamikor az élete során, de nem volt tünete a felmérést megelőző 10 hónapban.”
masszázs előnyei

Ha tetszett a blogcikk, kérlek oszd meg másokkal is! Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatosan, hagyj írásos üzenetet.

Amennyiben szeretnél velem dolgozni, keress a Kapcsolat menüponton belül bármelyik elérhetőségemen!

Várlak szeretettel!

Betti

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keep in touch!

Cseke Bernadett masszázs és mentálhigiéné