Barion Pixel

Mielőtt megkezdjük a közös munkát, fontos, hogy kiderüljön, rám van-e szükséged, vagy esetleg más szakemberre, én vagyok-e az aki tudok neked segíteni, illetve az is lényeges szempont, hogy érezzük-e mindketten, hogy kölcsönös a szimpátia, és szeretnénk együtt dolgozni. 

Amennyiben az alábbi betegségek bármelyikével küzdesz, nem én leszek az, aki segíteni tudok: depresszió, pszichotikus állapotok, erős szorongás, hangulatzavarok (fóbiák, pánikbetegség, kényszerek), személyiségzavarok, pszichoszomatikus betegségek, különböző függőségek. Ilyenkor pszichoterápiát érdemes igénybe venni, klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta segítségével. Az én dolgom, hogy felismerjem az első találkozásunkkor, ha nem tudok segíteni, és tovább küldjelek a megfelelő szakemberhez. 

Mentálhigiéné

Mint mentálhigiénés szakember segítő beszélgetéssel tudlak támogatni az utadon. De mit is jelent a segítő beszélgetés és egyáltalán ki is az a mentálhigiénés szakember? 

A mentálhigiénés segítő beszélgetés Carl Rogers (1902-1987) amerikai pszichológus és pszichoterapeuta által megalkotott módszer. Rogers a személyközpontú pszichológia atyja volt, aki azt vallotta, hogy terapeuta és kliens között nem lehet alá- és fölérendeltségi viszony, csakis egyenrangú. Ő magában a segítő és a kliens közti kapcsolatban hitt, nem különféle módszerekben és technikákban. Rogers kliensközpontú terápiájának lényege, hogy megfelelő attitűddel fordulva a kliens felé, lehetővé tesszük számára, hogy felszabaduljanak benne a belső erőforrások, és ezáltal előrevívő, bölcs döntéseket tudjon hozni a saját életét illetően. 

“ A feltétel nélküli elfogadás a legnagyobb élmény, amelyet egy ember átélni képes.” – mondta Rogers.

A mentálhigiénés segítő szakember feladata a lelki egészség védelme, a prevenció, hogy ne alakulhasson ki pszichológiai betegség, vagy akár pszichiátriai kórkép. Én egészséges emberekkel dolgozom, akiknek valamilyen nehézségük, elakadásuk van az életükben, és azt érzik, itt az ideje külső segítséget kérni. Ez nagy bátorságra vall, és igen fontos lépés a változás felé. A mentálhigiénés beszélgetés nondirektív, azaz nem adok tanácsot, nem mondom meg mit csinálj, hogyan dönts egy adott helyzetben. A segítő beszélgetés lényege maga a kapcsolat, a segítő és a kliens közötti kapcsolódás, mely ítélkezés- és elvárás mentes, feltétel nélkül elfogadó, és támogató, szeretetteli, őszinte, a másikhoz teljességgel odaforduló. Mindezek által te magad képes leszel felfedezni és használni belső erőforrásaidat, lelki erődet, és sikerül kibontakoztatni a már meglévő képességeidet, rátalálni rejtett kincseidre, értékeidre. 

Várlak szeretettel az előre egyeztetett időpontban!
Betti

Nincs még időpontod? Foglalj egyet online!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Keep in touch!

Cseke Bernadett masszázs és mentálhigiéné